Xylitol – natura w walce z próchnicą
20-09-2022Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .
Pozytywne efekty ksylitolu dla zdrowia jamy ustnej są znane od ponad 40 lat i jest on powszechnie stosowany w Skandynawii i USA. Odnotowano ponad 300 badań wykazujących jego niesamowite efekty w zapobieganiu i cofaniu próchnicy – nawet o 50%.
Przeczytaj całośćPozytywne efekty ksylitolu dla zdrowia jamy ustnej są znane od ponad 40 lat i jest on powszechnie stosowany w Skandynawii i USA. Odnotowano ponad 300 badań wykazujących jego niesamowite efekty w zapobieganiu i cofaniu próchnicy – nawet o 50%.