Cukierki słodzone 100% ksylitolem.
Zdrowe cukierki z ksylitolem zamiast cukru to słodka ochrona przed próchnicą.
Regularne zażywanie/ssanie cukierków z ksylitolem zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej na powierzchni zębów oraz sprzyja remineralizacji szkliwa.
Zalecane dla osób z suchością jamy ustnej (kserostomia), zwiększają wydzielanie śliny, a także dla pacjentów protetycznych i ortodontycznych.
Dzięki właściwościom ksylitolu powstaje efekt chłodzący, który wywołuje przyjemne uczucie świeżości.
Cukierki z ksylitolem przeznaczone są także dla diabetyków, jako uzupełnienie codziennej higieny jamy ustnej.
Produkty z zawartością ksylitolu są przeznaczone dla:
– wszystkich osób posiadających własne zęby, bez względu na wiek
– matek, kobiet w ciąży i ich dzieci
– małych dzieci w okresie wzrostu zębów stałych (także profilaktycznie w chorobach ucha środkowego)
– dzieci szkolnych w okresie wymiany uzębienia oraz leczonych aparatami ortodontycznymi
– pacjentów ze schorzeniami periodontologicznymi
– diabetyków
– pacjentów obciążonych kserostomią (suchością w jamie ustnej)
– pacjentów z nieświeżym oddechem.
O właściwościach ksylitolu przeczytasz tutaj:
BLOG - Xylitol – natura w walce z próchnicąZalecana dawka dzienna: Spożywanie cukierków podobnie jak mycie zębów powinno odbywać się 3 razy dziennie po każdym głównym posiłku lub zgodnie z potrzebą. Aby w pełni wykorzystać zalety ksylitolu zaleca się jego regularne spożywanie.
Nie zawiera składników genetycznie modyfikowanych takich: aspartam, sorbitol, laktoza i gluten.
Skład: substancja słodząca (ksylitol) 94%, substancja zagęszczająca (guma arabska), aromat, substancja przeciwzbrylająca (stearynian magnezu), regulator kwasowości - kwas jabłkowy.