wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG o zębach » Xylitol – natura w walce z próchnicą

Xylitol – natura w walce z próchnicą

Data dodania: 20-09-2022
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Pozytywne efekty ksylitolu dla zdrowia jamy ustnej są znane od ponad 40 lat i jest on powszechnie stosowany w Skandynawii i USA. Odnotowano ponad 300 badań wykazujących jego niesamowite efekty w zapobieganiu i cofaniu próchnicy – nawet o 50%.


alt



CZYM JEST KSYLITOL.
 

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych. Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku. Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.
Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Pozytywne efekty ksylitolu dla zdrowia jamy ustnej są znane od ponad 40 lat i jest on powszechnie stosowany w Skandynawii i USA. Odnotowano ponad 300 badań wykazujących jego niesamowite efekty w zapobieganiu i cofaniu próchnicy – nawet o 50%.

 

ŚRODOWISKO W JAMIE USTNEJ A PRÓCHNICA
 

Bakterie odpowiedzialne za próchnicę do tego, by żyć i rozmnażać się potrzebują cukrów. Metabolizując cukry wytwarzają kwasy i obniżają w ten sposób pH w ustach. Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa, co z kolei z czasem prowadzi do trwałego uszkodzenia zębów. Aby powstała próchnica potrzebujemy kilku czynników: bakterii, cukrów, podatności zębów i czasu.
Każdy z nich jest elementem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy.

W walce z próchnicą ważne jest zachowanie prawidłowego funkcjonowania śliny, która pełni naturalną ochronę zębów i jamy ustnej.
 

Ślina pełni kilka funkcji:

  • ochronną – ogranicza przyleganie bakterii w jamie ustnej

  • obronną – bezpośrednio niszczy bakterie i blokuje ich rozwój,

  • buforującą – przywraca prawidłowe pH śliny zapewniając równowagę kwasowo-zasadową w naszych ustach,

  • odżywczą – dba o prawidłowy skład mineralny zębów,

  • trawienną i oczyszczającą organizm – dzięki zawartości enzymów, w ustach rozpoczyna się proces trawienia jedzenia. Ponadto właśnie do śliny uwalniane są różne substancje z krwi (np. alkohol).

Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową w jamie ustnej, bardzo ważnym jest odpowiednie odżywianie, a także nie podjadanie między posiłkami, gdyż ślina w naturalny sposób chroniąca zęby, potrzebuje ok. 60 minut na powtórną regenerację swojego pH. Jeśli więc będziemy podgryzać coś przez cały dzień, nie damy szans naszej ślinie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w ustach, wystawiając tym samym nasze zęby na szkodliwe działanie kwasu.

Za każdym razem gdy jemy, bakterie obecne w jamie ustnej trawiąc cukry pochodzące z jedzenia produkują kwasy, które niszczą szkliwo zębów. Ten „atak kwasem” powoduje powstawanie próchnicę i tworzenie się ubytków. Ponieważ ksylitol nie poddaje się fermentacji, nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie. Dzięki swoim właściwościom pomaga w przywróceniu równowagi zasadowo-kwasowej w jamie ustnej. To zasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bakterii.
Ksylitol ułatwia naprawę uszkodzonego szkliwa zębów. Badania wykazały, że składniki mineralne, takie jak sole wapnia i fosforanów, a także fluorek lepiej naprawiają szkliwo zębów, gdy ksylitol jest obecny w składzie pasty.


JAK PRZECIWDZIAŁAĆ PRÓCHNICY I OD KIEDY?
 

Rozpocznij wcześnie – od czyszczenia jamy ustnej i dziąseł dziecka. Nawet codzienne wcieranie dziecku w nowe ząbki ksylitolu może dać doskonałą ochronę przed próchnicą w pierwszych latach życia. Zastosowanie chusteczek Brush-Baby Dental Wipes do higieny dziąseł i pierwszych ząbków pomaga tworzyć zdrowe środowisko dla nowych zębów.
 

Brush-Nany Dental Wipes chusteczki do higieny dziąseł i zębów

 

Należy unikać całowania dzieci w usta, oblizywania smoczków, łyżeczek, dziecięcych paluszków. Pomaga to zapobiec przenoszeniu bakterii powodujących próchnicę.
Regularne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu wzmacnia ochronne czynniki w ślinie. Ksylitol stymuluje napływanie śliny i wspomaga utrzymanie soli zawartych w ślinie w użytecznej formie. Przedłużone stosowanie ksylitolu zwiększa buforujące i ochronne własności śliny. Wykazano, że regularne stosowanie gumy do żucia z ksylitolem przez matki chroni zęby ich dzieci przed próchnicą, ponieważ ksylitol zmniejsza liczbę bakterii w ustach matki, a to z kolei pozwala zmniejszyć przenoszenie tych bakterii do ust ich dzieci.


 

alt

 

Wykazano, że matki, które żują gumę z ksylitolem w ciąży, mają dzieci, które są w 70% mniej narażone na próchnicę w wieku 5 lat. Zwiększone wydzielanie śliny jest ważne, zwłaszcza dla ludzi cierpiących na suchość w ustach spowodowaną jakąś chorobą, podeszłym wiekiem lub ubocznym skutkiem pewnych leków.


 

alt

Ponieważ wraz ze stałym spożywaniem ksylitolu pH jamy ustnej wraca do równowagi, zaleca się żucie gumy z ksylitolem lub ssanie dropsów z ksylitolem (dropsy są zalecane osobom mającym problemy ze stawami skroniowo-żuchwowymi lub osobom noszącym stały aparat ortodontyczny) po każdym posiłku lub po spożyciu słodyczy. Jest to przydatne zwłaszcza w przypadku dzieci, którym na poobiedni deser możemy z czystym sercem zaoferować lizaka z ksylitolem, czy też inne łakocie przyrządzone z użyciem ksylitolu jako substancji słodzącej.

 

 

Zwracać należy też uwagę na skład kupowanych produktów do higieny jamy ustnej.  Często w pastach do zębów obok dobroczynnego ksylitolu występują duże ilości sorbitolu, substancje pieniące SLS, czy inne niewskazane składniki.

alt

 

Dla osób chcących stosować produkty w pełni bezpieczne do higieny zębów i jamy ustnej polecamy kropelki stomatologiczne do mycia zębów Dental Bazar d'Essence, mające w swoim składzie ksylitol oraz olejki eteryczne i ekstrakty roślinne. .


Na tą chwilę są dostępne 4 rodzaje:
-
Kropelki Dental Bazar d'Essence TeaTree zdrowe dziąsła i przeciw powstawaniu kamienia
- Kropelki Dental Bazar d'Essence Grapefruit przeciw ppowstawaniu płytki nazębnej
- Kropelki Dental Bazar d'Essence Neem zdrowe zęby i dziąsła
- Kropelki Dental Bazar d'Essence Ginger na nieświeży oddech

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii BLOG o zębach
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu